Hlavní navigace

Čtyři kvalitní programy pro konverzi videa v linuxu

20. 6. 2010 13:19 (aktualizováno) Jan Kulhánek

I když sami netočíme vlastní video, může se nám občas hodit celkem snadný způsob jak překonvertovat film nebo videoklip z jednoho formátu do druhého. Například si chceme udělat zálohu našeho DVD, chceme si video pustit na netbooku nebo v mobilu.

V linuxu obecně máme pro tento případ řadu možností, zřejmě s masovým nárůstem nejrůznějších mobilních zařízení se nabídka software v poslední době stále rozšiřuje – vše samozřejmě zdarma. Podělím se s vámi o zkušenosti se čtyřmi programy, které mám odzkoušené v Ubuntu, ovšem je samozřejmě možné je nainstalovat i v jiné distribuci. Ubuntu či Debian má zde ale u dvou z nich výhodu, že jsou na stránkách programu k dispozici přímo deb – balíčky. Nebudu se úmyslně zabývat možnostmi konverze z příkazového řádku – zkoušel jsem, ale připadá mi to v této době zbytečné. Pokud totiž nekonvertujete často, syntaxi programu ffmpeg rychle zapomenete.

Avidemux

avidemux

Program je asi nejznámější, není podle mě úplně pro začátečníky a dokáže toho docela hodně. Podporuje řadu formátů včetně MP4 variant, které budeme pro mobilní zařízení nejspíše používat. Trochu těžkopádně ale celkem přesně v něm můžete video před konverzí upravit – vystříhat části s reklamou, změnit velikost či poměr stran a další. Pro zálohu DVD se program podle mě příliž nehodí i když to také umí – dokáže automaticky spojit několik souborů s videem do jednoho. Domovské stránky programu jsou zde, lze ho snadno instalovat z repozitáře, existuje v gtk i qt verzi (funguje perfektně v GNOME i KDE).

k9copy

k9copy

Druhá „klasika“ je nativně určena pro prostředí KDE, ale i v GNOME běhá dobře (při instalaci ale počítejte s větším počtem balíčků, potřebných pro běh KDE aplikace). Tomuto programu se někdy také říká DVD-Shrink pro linux, pro zálohování DVD se k9copy opravdu hodí velmi dobře v případě, že nemusí překonávat jinou než běžnou css ochranu (je třeba mít nainstalovanou knihovnu libdvdcss2 z repozitáře Mediabuntu nebo ručně). Pro začátečníky či rychlou rutinu je k dispozici k9copy assistent, který vás zálohou provede krok za krokem. Instalujte z repozitáře, domovská stránka je zde.

HandBrake

handbrake

Jde o mladší projekt, který se nesnaží nabízet velké množství funkcí a formátů, ale zato je to přehledný prográmek, v němž základní převod uděláte na tři kliknutí. Pokud chcete více nastavit parametry výsledného videa, máte také pár možností (rozměry a ořez obrazu, zvukové stopy, titulky, parametry kodeku H.264…).Program jsem si oblíbil pro jeho jednoduchost a spolehlivost, také umí převádět více souborů ve frontě. Instalovat můžete stažený baliček z domovské stránky nebo po přidání repozitáře, čímž získáte automatickou aktualizaci (nově lze přidat v Ubuntu Tweak).

Mobile Media Converter

mmc

Nejmladším programem je triviálně jednoduchý MMC. Vyberete jeden či více souborů ke konverzi, můžete zvolit některý z přednastavených formátů (lze i upravit některé parametry pro pokročilejší) a je to. Základní převod mi tu připadá nejjednodušší. Stahovat můžete z domovských stránek.

Pro úspěšné přehrání překonvertovaného videa v mobilu je třeba si najít informace o tom, do jaké velikosti a jakým kodekem má být video převedeno právě pro vaše mobilní zařízení. Takové informace ale na internetu není problém vygooglovat, např. pro můj Android je třeba mít video ve formátu 480×320 nebo menší a použít kodek MPEG4-ASPbitrate do 400.

Sdílet