Hlavní navigace

Quo vadis, linux?

18. 9. 2011 14:01 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Volně přeloženo: Tak jak to tedy bude…

Jsem zvědavý člověk, mám rád inovace, rád si hraju a experimentuju – i proto používám už řadu let linux jako desktopový systém. Asi před rokem nastala u mě změna – místo abych se těšil na nová vydní distribuce jsem se jich začal bát! A nevím, jestli je to tím, že zvolna stárnu a stávám se nepřizpůsobivým občanem nebo to není mnou, ale vývojem linuxu. A čeho se bojím? Jednoduše toho, že co mi dříve fungovalo už fungovat nebude, že inovace v desktopu se mi nebudou líbit a možnosti ke změně budou omezené, že mi můj notebook vydrží kratší dobu v provozu

Instalace, rozjezdy

Tak například: Dlouho jsem odkládal instalaci Ubuntu 11.04 – vím, že rozumné je používat LTS verzi, zejména na pracovním počítači, ale jsem prostě zvědavý, jak jsem psal na začátku. Už během instalace jsem se začal rozčilovat, konfigurátor disku mi nedal možnost připojit další oddíl pod mým názvem a na mnou zvoleném místě, zdepresivněl jsem, když mi pak systém špatně nadetekoval grafickou kartu Intel GMA 3150 a nabídl mi nepoužitelně nízká rozlišení. Přihoršilo se mi, když mi nešla zprovoznit wifi Broadcom.  Nasr**al jsem se, když jsem nemohl nainstalovat svůj oblíbený správce e-knih Callibre. Zjistil jsem, že všechny mé problémy jsou známé bugy (půl roku po vydání stále přetrvávají).  Tohle všechno přeci v minulé verzi fungovalo! Nakonec jsem vše dodatečně vyřešil, ovšem kromě grafiky.

Asi by někdo řekl: „To máš za to, že používáš Ubuntu a ještě poslední vydání!“ Jenže já jsem na něj zvyklý a navíc špatnou detekci mé grafiky trpí i poslední Fedora a Mandriva. A já se bojím, že už to nikdo neopraví, já budu odkázaný s hardwarem, který zpočátku běžel jeko hodinky na stárnoucí a časem nepodporovaná vydání.

Menu nebo launcher

Další mé obavy plynou z vývoje desktopového prostředí. Jsem zvyklý na klasiku – menu s aplikacemi a plochu, kterou si upravím po svém, maximálně přidám dolů dock. Podle mě je to pro klasický desktop s nedotykovou obrazovkou a myší optimální řešení.

S příchodem netbooků s malou obrazovkou se začaly rojit nejůznější launchery (v linuxu např. Xandros na Asus EEE nebo Ubuntu Netbook Remix). Podobná udělátka přináší dotyková zařízení (smartphone, talbety). Na netbooku i na mém Androidu to beru a jsem za to rád, ale proč proboha musím s něčím takovým pracovat na desktopu? Bez ovládání prsty a na velké obrazovce je to pomalé, nepřehledné a otravné!

[caption id=„attachment452“ align=„aligncenter“ width=„300“ caption=„Android Drawer“]Android Drawer[/caption] [caption id=„attachment455“ align=„aligncenter“ width=„300“ caption=„OpenSUSE GNOME 3“]OpenSUSE GNOME 3[/caption]
[caption id=„attachment457“ align=„aligncenter“ width=„300“ caption=„Ubuntu Unity“]Ubuntu Unity[/caption] [caption id=„attachment459“ align=„aligncenter“ width=„300“ caption=„Mandriva Launcher v KDE“]Mandriva Launcher[/caption]
[caption id=„attachment454“ align=„aligncenter“ width=„300“ caption=„MeeGo Launcher“]MeeGo Launcher[/caption] [caption id=„attachment451“ align=„aligncenter“ width=„300“ caption=„Windows 8 Metro“]Windows 8 Metro[/caption]

A skoro není úniku, launcherománie jde napříč distribucemi i grafickými prostředími. Pokud jde o snahu, aby byl systém user-friendly i pro „dotykáče“, pak bych uvítal možnost v nastavení (nebo alespo%n v nějakém konfiguráku) LAUNCHER ON / OFF, jak to měl zmiňovaný Xandros a jak to bude zřejmě mít Windows 8.

Výdrž klesá

A co se týče výdrže notebooku, určitě to není stárnoucí baterií:-) Hodně se o tomto jevu píše v souvislosti s Intel Sandy Bridge ale já to pozoruju i na Core 2 Duo. Jistě že se dá šetřit zredukováním spuštěných procesů, nastavením prostředí atd, alejsou to záplaty, vedoucí ke kompromisům..

Priority

Takže se ptám (asi řečnická otázka), proč se plýtvá zdroji, časem programátorů a nervy uživatelů linuxu na výrobu launcherů, které nejsou ergonomické, estetické a hlavně praktické? Proč se místo toho vývojáři nesoustředí na dotažení nově vydávaných distribucí a na nižší spotřebu? Přestal bych se bát, kdybych dostal odpověď, která nebude vysvětlovat, proč to nejde, ale dozvím se z ní, kdy to bude. Kdyby bylo třeba na tyto problémy založit fond, rád přispěju.

Sdílet