Hlavní navigace

Tipy na úpravu prostředí Unity v Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

24. 10. 2011 21:44 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Ubuntu je jen náhoda, jednou jsi dole, jednou nahoře…

[Aktualizováno] Skepse, o které jsem psal v posledním příspěvku mě neopustila, ale po experimentování s jinými distribucemi jsem zjistil, že mé problémy s hardwarem jinde také snadno nevyřeším a tak jsem se prozatím (po nějakém odpočinku) vrátil k Ubuntu a na notebooku nainstaloval poslední verzi. Několik věcí mě mile překvapila, jiné, které nefungovaly, jsem už znal a věděl, jak řešit.

Chci se s vámi podělit o své zkušenosti se snahou nějak přizpůsobit prostředí Unity k obrazu svému. Dostupných konfiguračních nástrojů je po instalaci extra málo, takže budeme doinstalovávat a editovat v terminálu. DOPORUČUJI neupgradovat ze starší verze (což jsem původně udělal já), ale instalovat načisto. Měl jsem totiž dříve kvůli úspoře energie vypnutý Compiz a po „povýšení“ to hodně zlobilo, také jsem měl menší nabídku výběru prostředí v přihlašovací obrazovce.

A právě výběr prostředí při logování je prvním milým překvapením – máte na výběr následující variant:

  • GNOME
  • GNOME Classic
  • GNOME Classic (NO EFFECTS)
  • Ubuntu
  • Ubuntu 2D

Pokud se vám všechny volby nezobrazí, nalogujte v Unity a v terminálu (Ctrl+Alt+t) můžete doinstalovat:

Gnome 3:

sudo apt-get install gnome-shell

Gnome 3 Classic:

sudo apt-get install gnome-session-fallback

Takže pokud chcete pracovat v GNOME 3 nebo v GNOME 3 s imitací klasiky GNOME 2, zvolíte příslušnou variantu a systém si to příště už pamatuje (i v případě autologinu). Kdo chce používat Unity nebo to s ním alespoň zkusit, čte dál…

1. Jak přidat položky na plochu

Chcete-li mít na ploše nějaké soubory nebo složky, není to žádný problém a postupujete stejně jako dříve – vytvořením složky či souboru v kontextovém menu nebo zkopírováním pomocí Copy/Paste. Jinak je to ale v případě, že chceme umístit shortcut nainstalované aplikace nebo zobrazovat domovksou složku nebo připojená média.

1.1 Shortcut aplikace na ploše

Je to snadné, všechny shortcuty nainstalovaného software najdete ve složce  /usr/share/applications, takže stačí jen zkopírovat na plochu a je to. Aby to fungovalo, musíte složku otevřít jako root, takže v terminálu zadáme:

gksu nautilus /usr/share/applications

1.2 Ikony domovské složky, připojených zařízení a další na ploše

Tohle zvládneme pomocí Gnome-Tweak-Tool (je třeba doinstalovat), komplexnější Ubuntu Tweak je zatím pro poslední Ubuntu v Alfa verzi. Pak už jen zvolíme z levé nabídky položku „Pracovní plocha“ a povolíme to, co chceme na ploše zobrazovat.

2. Jak přesunout ovládací prvky okna zleva doprava

Tohle tu je už delší dobu (inspirované MacOS) a pořád jsem si na to nezvykl. Dříve jsem změnu prováděl pomocí Ubuntu Tweak, stejného výsledku dosáhnete v terminálu:

gconftool-2 --set "/apps/metacity/general/button_layout" --type string "menu:minimize,maximize,close"

Zpět doleva posuneme prvky následujícím způsobem:

gconftool-2 --set "/apps/metacity/general/button_layout" --type string "close,minimize,maximize:"

Také můžeme použít aplikaci gconf-editor (je třeba doinstalovat), v něm pak najít apps → metacity → general a zde změnit položku button-layout na:

menu:minimize,maximize,close

Mimochodem, program gconf-editor můžeme spustit samozřejmě z terminálu nebo ve speciálním režimu Dashe, který otevřeme zkratkou Alt + F2.

3. Změna počtu a rozložení ploch

To, co dříve šlo na dva kliky je dnes na první pohled nedostupné. Defaultně jsou aktivované čtyři plochy uspořádané do 2 × 2. Jsem zvyklý na čtyři plochy v jedné řádce, takže jsem hledal způsob, jak to změnit. Opět pomůže gconf-editor, abychom nemuseli editovat ručně xml soubory: Počet ploch ve sloupcích a řádkách změníte v apps – > compiz-1 → general – > screen0 → options.

4. Nastavení Unity panelu

Unity je mladé, rozhodně nedokonalé, rychle se vyvíjí a nedá se moc konfigurovat. Je to plugin pro Compiz (neplatí pro 2D variantu), takže změny budeme provádět přes CompizCompizConfig Settings Manager (CCSM), je třeba doinstalovat.  Spustíme ho v „příkazovém“ modu Dashe (Alt + F2) a příkazem about:config. Můžete tu měnit např. klávesové zkratky, ale hlavně vzhled a chování:

4.1 Změna zobrazování / skrývání panelu

Defaultní nastavení skrývá panel, pokud ho překryje okno programu, což mi připadá praktické. Když ale budu chtít používat jiný dock, snadno ho vypnu nebo nechám zobrazit jen při najetí myší na levý okraj. Mimochodem, uvítal bych možnost přesunout ho doprava nebo dolů na display 4:3. Zdá se, že toto zatím není možné.

4.2 Změna velikosti ikon v panelu

Původní velikost mi připadá nepraktická, možná bych jí ocenil na dotytkovém displeji. Zmenšením na 38 získáme více místa a nevypadá to tak humpolácky.

4.3 Přidávání, změna pořadí a mazání položek v panelu

Vezmu to od prostředka: Pořadí položek v panelu měníme prostě tak, že s nimi „šoupeme“ držením levého tlačítka myši. Mažeme (odstraníme z panelu) jejich přesunutím do koše v panelu.

Novou položku přidáme např. tak, že vytvoříme shortcut na ploše (viz 1.1) a pak jí přetáhneme do panelu tam, kde jí chceme mít.

4.4 Kontextové menu u položky Domovská složka

Klikneme-li na položku v panelu pravým tlačítkem myši, ukáže se kontextové menu. U zmíněné položky by se hodilo, kdybychom v něm našli přímý přístup k adresářům s hudbou, obrázky, staženými soubory… V terminálu otevřeme soubor s shortcutem:

gksu gedit /usr/share/applications/nautilus-home.desktop

Nahraďte původní obsah následujícím:

[Desktop Entry]

Name=Home Folder
Comment=Open your personal folder
TryExec=nautilus
Exec=nautilus --no-desktop
Icon=user-home
Terminal=false
StartupNotify=true
Type=Application
Categories=GNOME;GTK;Core;
OnlyShowIn=GNOME;Unity;
X-GNOME-Bugzilla-Bugzilla=GNOME
X-GNOME-Bugzilla-Product=nautilus
X-GNOME-Bugzilla-Component=general
X-Ubuntu-Gettext-Domain=nautilus

X-Ayatana-Desktop-Shortcuts=Videa;Dokumenty;Hudba;Obrazky;Stazene
[Videa Shortcut Group]
Name=Videa
Exec=nautilus Videa
OnlyShowIn=Unity

[Dokumenty Shortcut Group]
Name=Dokumenty
Exec=nautilus Dokumenty
OnlyShowIn=Unity

[Hudba Shortcut Group]
Name=Hudba
Exec=nautilus Hudba
OnlyShowIn=Unity

[Obrazky Shortcut Group]
Name=Obrázky
Exec=nautilus Obrázky
OnlyShowIn=Unity

[Stazene Shortcut Group]
Name=Stažené
Exec=nautilus Stažené
OnlyShowIn=Unity

Položky můžete samozřejmě počeštit, nezapomeňta raději soubor před změnami zálohovat.

5. Jak konfigurovat Dash

Zatím nejspíš skoro nijak, tedy pokud nechceme jít hodně do hloubky, což já nechci. Proč? Prostě mi to nestojí za tu námahu. Přitom nabídka položek po otevření pro mě moc praktická není, rozhodně bych uvítal více kategorií. Nevím, jestli jsem to pochopil správně, ale mohli bychom se k tomu dostat přes strukturu, kterou autoři Unity nazývají Lenses. zatím jsou dva druhy: Applications a Files, do budoucna by měla být nabídka variant širší, více na https://wiki.ubuntu.com/Unity/Lenses.

Několik kosmetických úprav najdete v CCSM (konfigurace compizu). Chcete-li změnit velikost Dashe, nainstalujte si dconf-tools a v aplikaci dconf-editor vyzkoušejte změny v desktop → unity v obou položkách.

6. Horní lišta

Vypadá celkem kompaktně, ikonky mají stejný design, ale je toho tam pro řadu z nás trochu málo. Takže doplňuji text o tip, jak zobrazit indikátory a ikony nejen podporovaných aplikací.

6.1 Indikátory namísto appletů na horní liště

Chcete li obohatit horní lištu o informační prvky, nainstalujte si indikátory. Zatím neexistuje žádný správce, každý se instaluje samostatně. V repozitáři najdeme indikátor počasí (indicator-weather) a zátěže systému (indicator-multiload). Po nainstalování je spustíte z Dashe, hned se zobrazí na liště, pak doladíte v preferencích každého z nich dle libosti. Další indikátory jako např. CPUFreq, Caffeine (uspávání systému?), Pastie (clipboard manažér) nebo SSHPlus doinstalujete přidáním příslušného PPA repozitáře, přehled s odkazy najdete zde.

6.2 Zobrazení více ikon v oznamovací oblasti lišty

V terminálu (Ctrl + Alt + t) nebo Dashi v příkazovém režimu (Alt + F2) spustíme dconf-editor a v něm najdeme na cestě desktop → unity → panel jedinou položku systray-whitelist, kterou nastavíme na „all“.

7 A co Unity 2D?

Moc toho není, ale pokud si nainstalujete jednoduchou GUI utilitku, něco přece jen nastavíme. Jde o projekt Mariano Chavero, doufejme, že se bude dále rozvíjet.

Závěr

Ubuntu s Unity se už pomalu dá používat, pokud jste dostatečně přizpůsobiví. Určitě ale nejde o „zralé“ desktopové prostředí, člověk si připadá více beta-tester než uživatel. Ale podobné pocity jsem měl i při zkoumání Gnome 3. Po výše zmíněných úpravách je to lepší – ne zcela ke spokojenosti, ale už mi to neleze na nervy. Co bych v Unity příští verze uvítal?

  • Konfigurace obsahu Dashe – přidávání vlastních „oblíbených“ položek, možnost odstranit nabídku software k instalaci
  • Možnost změny umístění panelu (docku) a jednodušší přidávání položek
  • Možnost přidávat do horního panelu vlastní applety – chápu, že to asi souvisí s tím,, že GNOME 3 původní applety nepodporuje Máme tu namísto appletů na horní lištu indikátory, ale je jich zatím málo a chybí manažér.

No a když se to nepoddá, máme tu naštěstí jiná grafická prostředí.

Sdílet