Hlavní navigace

Stremovaná hudba v Androidu i Linuxu

7. 10. 2013 17:08 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Tak nám konečně zpřístupníl Google své hudební služby. Protože je účet neomezeného streamování na měsíc zdarma a při aktivaci do konce měsíce pak o dvacet korun levnější (129 Kč měsíčně), rozhodl jsem se to vyzkoušet. Žiju v Praze, takže dostatečně rychlé internetové pokrytí není problém, operátoři k paušálům nabízejí FUP, se kterým se dá streamovaná hudba používat – proč to tedy nezkusit.

Ještě než napíšu něco o svých zkušenostech s touto (pro nás novou) službou, předešlu několik poznámek ke konkurenci, kterou jsem také zkusil.

Grooveshark

Dosud jsem sporadicky používal Grooveshark, se kterým jsem byl celkem spokojený na desktopu – přístup k hudbě zdarma, široká databáze skladeb. Přešel jsem na něj z last.fm, který všem zpoplatnili. Oficiální android-přehrávač vyžaduje placený účet. Našel jsem ale jednoduchý přehrávač Dood's Music Streamer (z Google Play ho stáhli, ale lze instalovat z webu), který zdarma využívá Grooveshark databázi, ale moc toho neumí – zvládne playlist, ale už ne vždy korektně přehrávání celých alb.

Pro přehrávání hudby na desktopu je asi lepší použít přehrávač namísto prohlížeče (na pomalejších strojích je weobvé rozhraní této služby trochu neohrabané a pomalé). Existuje přehrávač GSharkDwn nebo plugin pro Rhythmbox – varianta pluginu je mi sympatičtější, zejména když budu využívat více služeb. Instrukce přehrávače i pluginu zde.

Deezer

Deezer mě zaujal svým obrovským rozsahem databáze, nabídkou webových stránek a nakonec i pěkným klientem pro Android (a jiné platformy, které jsem nezkoušel). Politika podobná jako u Grooveshark, za měsíc předplaceného streamu do mobilu po mě chtěli 7 EURO, to se mi zdá už moc. Navíc jsem zaznamenal jeden velký problém u mobilní aplikace – pokud jsem steamoval přes 3G, stáhlo se vždy jen několik vteřin skladby i při aktivovaném placeném účtu (jeden měsíc jsem to zkusil).

Pro linux můžeme na desktopu použít přehrávač Nuvola nebo třeba pro Ubuntu unity-webapps-deezer. Plugin pro Rhythmbox jsem bohužel nenašel.

Google Play Music

Tahle služba mě zaujala prostě proto, že je nová, účet od Google používám, v mobilu jsem měl přehrávač Google Play Music nainstalovaný už nějakou dobu, ceny mi připadají přijatelné. Byl jsem zvědavý, jestli mě nabídka uspokojí, osmnáct milionů skladeb zní dobře, dvacet pět milionů na Deezeru zní lépe, kolik má můj oblíbený Grooveshark jsem nezkoumal. Také jsem nesrovnával ceny jednotlivých skladeb či alb ke stažení, při zběžném prohledávání jsem na Google Play našel písničky za 10, 20 i 30 Kč. Mimochodem, docela mi vyhovuje možnost nákupu právě přes Google Play, kde mám spárovaný účet s platební kartou už dlouho, takže je nákup opravdu jednoduchý.

Přehrávač od Google je funkční, docela se mi líbí design, ale třeba o ekvalizeru nebo časovém vypínání si můžeme nechat zdát.

Na desktopu můžeme použít zmíněný přehrávač Nuvola, plugin do Rhythmboxu nebo nativní aplikaci od Goolge (hurá, podporuje linux), která umožňuje i upload vlastních skladeb (vlastní sbírky) do cloudu. Instalace Rhythmbox Google Music Plugin najdete zde, nativní Google Music Manager zde.
Nahrávání svých mp3 do cloudu pro vlastní poslech (nejde o sdílení hudby s ostatními) je příjemná věc a s dalším navyšiváním FUP bude ještě příjemnější.

Samotná nabídka (rozsah databáze, předpřipravené výběry) jsou celkem fajn u mainstreamové hudby. Nabídkou naší domácí produkce nemůže zatím Google s ostatními konkurovat, ale to se dalo čekat.

Závěr

Nešlo mi o vyčerpávající seznam dostupných služeb, např. nemuám žádné zkušenosti s nákupy přes iTunes, který to všechno rozjel, stejně tak s dalšími.

Zatím zřejmě zůstanu u Groovesharku, nejsem každodenním konzumentem, ale Google též zvažuju. Možná se podělíte se svými zkušenostmi i vy.

Sdílet